2013.01.15.
09:07

Írta: RolFic

2013-as online trendek, amik meghatározzák majd az életünket

2013_550.jpg

A teljesség igénye nélkül szeretném összefoglalni, hogy én mit várok a 2013-as évtől. Milyen "trendek" fogják meghatározni egy átlagos KKV életét? Mikre érdemes odafigyelni? És milyen irányba érdemes irányítani a szekeret annak érdekében, hogy hosszú távon sikeres maradhasson egy kis cég is az online világban!

1. Magyarországon: Közösségi média = Facebook

A Socialbakers.com adatai szerint több mint 4,3 millió magyar felhasználója van az oldalnak és ez a szám még tovább növekszik. Ezzel a hatalmas felhasználói bázissal igazából semmilyen közösségi oldal, vagy alkalmazás nem veheti fel a versenyt.

2. A Facebook-on HIRDETNI KELL, és napi szinten energiát fordítani a jelenlétre

Egy korrekt bejegyzéssel manapság az oldal rajongóinak csupán 10%-hoz lehet eljuttatni az üzenetünket. Hirdetéssel a  határ a csillagos ég, ha sikerül pozitív ROI-t elérnünk. Mert miért ne költenénk havi 50.000 Ft-ot Facebook hirdetésre, ha az 100.000 Ft-ot hoz a cégnek?

Részletesebben például a facebooktippek.hu-n olvashattok a témában.

3. Mindezek ellenére nem mindenható a Facebook!

Egy webshop sikeressége, a legtöbb esetben nem a Facebook rajongók számától függ! Sokkal jobban számít a SEO, az AdWords és az ár összehasonlító oldalak. Miért? Mert az online és az offline vásárlás első lépése a legtöbb esetben a keresés! Offline a plázákban, bevásárló utcákban, vagy éppen a kedvenc boltunkban keresgélünk. Online, pedig a Google, az apróhirdetési és az ár összehasonlító oldalak viszik a prímet.

Mielőtt Facebook oldalt hoznál létre, mindig gondolkodj el azon, hogy alapvetően miért és kik vásárolják a termékedet? Ha erre a két kérdésre választ tudsz adni sokkal közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy milyen marketing eszközöket kell használnod a siker érdekében.

4. Responsive weboldalakra van szükség

Aki most tart ott, hogy új weboldalt készíttet, kizárólag responsive oldalban gondolkozzon, még ha többe is kerül. Miért? Mert a versenytársaknak még jó eséllyel nem rendelkeznek responsive a weboldallal, így ez egy olyan versenyelőny amire érdemes alapozni és kevesebbe kerül, mint 1-2 év múlva lecserélni az egész weboldalt.

Aki pedig rendelkezik normális weboldallal, az se halogassa már sokáig a váltást, mert a tények makacs dolgok. A mobil internetezők száma rohamosan növekszik, a tablet eladások jövőre már meghaladhatják a laptop eladásokat, és ha lassan is, de jönnek az okos TV-k!

A responsive weboldalaké a jelen és a jövő, nincs visszaút. Az cselekszik helyesen aki előre menekül!

5. E-kereskedelem 3.0? Többcsatornás vásárlók? Igen!

Nem kell sok idő, hogy a már rutinosnak számító online vásárlók úton, útfélen kapcsolatban legyenek az internettel, és ezt kihasználva még több mindent akarjanak online intézni. Például hazafelé úton okos telefonon keresztül megrendelni a vacsorát, vagy akár elintézni a bevásárlást (ilyen szolgáltatás még nincs itthon, de miért is ne? - Londonban működik). Otthon a tableten keresztül megrendelni a valentin napi ajándékot, lefoglalni egy asztalt, koncertjegyet vásárolni, stb.

Ezek már most valós igények! A kérdés az, hogy a mostani online kereskedők hány százaléka lesz képes alkalmazkodni a rohamosan változó vásárlói igényekhez? Vagy teret hagynak az új, gyors reagálású versenyzőknek, akik könnyedén felforgathatják a piacot egy olyan szolgáltatással, ami kifejezetten a többcsatornás vásárlóknak szól.

Itt az ideje elgondolkodnia a nagyobb online kereskedőknek/szolgáltatóknak is azon, hogy milyen webáruház/weboldal keretrendszerre (netalán egyedi fejlesztésre) lenne érdemes áttérniük, annak érdekében, hogy mobil eszközökön is profin ki tudják szolgálni a vásárlóikat.

6. Mobil hirdetés + Mobil SEO

Azon kevesek, akik már rendelkeznek mobil eszközökre is optimalizált tartalommal már most aktívan keresőoptimalizálnak és hirdetnek. A "jó hír", hogy ők egyelőre igen kevesen vannak, ezért még olcsó a mobil hirdetés, valamint kicsi a verseny SEO terén is. Így itt az idő lépni és beszállni a versenybe!

7. Universal Analytics - Google

Megújul a Google Analytics és Universal Analytics lesz belőle. A váltás eredménye, hogy minden látogató/vásárló elektronikus lábnyomát egy egyedi azonosító segítségével követni lehet. A nagy testvér egyre árgusabb szemekkel figyel, mobilon, tableten, okos TV-n és akár egyszerű SuperShop jellegű hűségkártyán keresztül!

8. Kuponos oldalak hanyatlása

A Groupon lufi már kipukkanóban az USA-ban (részletek: dotkom.blog.hu), ami nem is csoda, mert hosszú távon nem fenntartható ez az üzleti modell, ilyen hatalmas kedvezmények és 25% körüli jutalék szintek mellett. Amelyik kereskedőnek/szolgáltatónak mégis marad pénze egy-egy ajánlaton, az valamit nagyon "okosan" csinál. A visszatérő vásárlók száma egy olyan árérzékeny piacon mint Magyarország, pedig véleményem szerint elenyésző (de biztos ezt számos tanulmánnyal meg tudják cáfolni az érintett oldalak).

A két legnagyobb piaci szereplő, a Bónusz Brigád és a Kupon Világ, még mindig bővül (az álláshirdetések ezt tükrözik), a kisebb oldalak pedig kihalófélben. Az ajánlatok száma egyelőre nem tűnik úgy, hogy apadna, mert még mindig napi 100 ajánlatot kapok aggregátor oldalak hírlevelén keresztül, de hamarosan eljön az idő, amikor rájönnek a hazai kisvállalkozók is, hogy nagy részük számára nem éri meg kuponozni. Nem éri meg elértékteleníteni a szolgáltatásukat/terméküket, vagy szinten aluli minőséget kínálni az árérzékeny kuponos vásárlóknak.

9. Big Data

Nem újdonság, ellenben fontos megemlíteni, hogy rettentő sok adatot tárolnak rólunk az olyan cégek mint a Google és a Facebook. Ezt a sok adatot pedig egyre jobban megtanulják használni és egyre jobban megismerik a szokásainkat, érdeklődési köreinket, ennek következtében pedig egyre hatékonyabban meg tudják állapítani mi érdekel minket valójában. Legyen szó akár hirdetésről, vagy konkrét web/rajongói oldalakról.

+ 1 Utópia?

Nem jövőre, de néhány éven belül, el jön majd az idő, hogy a keresés helyét átveszi az ajánlás. Képzeljük csak el, hogy reggel felnyitjuk a laptopot, vagy feloldjuk a billentyűzárat és egyből azokat a híreket látjuk amik minket érdekelne. Délben, javaslatot kapunk arra, hogy hova is menjünk ebédelni és hol kapható most menüben a kedvenc ételünk. Este pedig hol játszik a kedvenc zenekarunk, vagy melyik csatornán adnak olyan filmet ami nekünk tetszeni fog.

Ez lesz a jövő? Vagy ez csak egy életszerű utópia? Ti mit gondoltok?

Szólj hozzá!

Címkék: google jövő hirdetés internet facebook online trend közösségi média mobil hirdetés big data

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetrendek.blog.hu/api/trackback/id/tr835012013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása